شما هم مانند بسیاری از شرکت ها و موسسات دیگر شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که تعریف کلی و تفاوت های تضمین کیفیت و کنترل کیفیت در صنعت نرم افزار چیست؟ تضمین کیفیت نرم افزار چه نقشی در سازمان ها و بهبود آنها ایفا می نماید؟

تعریف تضمین کیفیت در صنعت نرم افزار


تعریف تضمین کیفیت در صنعت نرم افزار بدین مفهوم می باشد که محصول مورد نظر بر اساس ویژگی هایی همچون طراحی، عملکرد، اطمینان و دوام و در نتیجه رضایت مشتری، الزامات و خواسته های تعیین شده را به خوبی فراهم آورد.

اگر زمان کافی برای مطالعه متن ندارید…. شما دوستان میتوانید مجموعه اطلاعات گفته شده در این صفحه را در پادکست ما گوش دهید 

اهمیت تضمین کیفیت در تولید نرم افزارها


تضمین کیفیت و کنترل کیفیت هر دو نقش و اهمیت حیاتی و متمایزی در موسسات، به خصوص شرکت‌هایی که با سلامت انسان‌ها در ارتباط هستند، دارند. درک این نقش ها می تواند به سازمان شما کمک کند تا بر هر دوی این بخش ها برای ارائه محصولات یا خدماتی به بهترین نحو، تسلط پیدا کنید. تضمین کیفیت به عنوان یک راهکار مهم و اساسی برای شرکت ها می باشد تا با عملی ساختن راهکارهای خود، رضایت مشتریان را جلب نمایند. اهمیت تضمین کیفیت در تولید نرم افزارها موجب می گردد تا محصول از نظر حرفه ای و استاندارد بودن کاملا مجهز باشد.

مفهوم تضمین کیفیت در فرآیند توسعه نرم‌افزار


در تعریف و تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت می توان اینگونه عنوان نمود که تضمین کیفیت اقداماتی است که با طراحی کنترل کیفیت در چرخه عمر محصول برای طراحی و تولید یک محصول ایمن و موثر انجام می شود. کنترل کیفیت روش های آزمایشی است که برای اطمینان از ایمن و موثر بودن محصول پس از ساخت محصول استفاده می شود. کنترل کیفیت و تضمین کیفیت هر دو برای شرکت ها لازم هستند. فقط با تکیه بر کنترل کیفیت نمی توانید محصولی را آزمایش کنید.

به روش دیگر می توان اینگونه بیان داشت که تضمین کیفیت در فرایند توسعه نرم افزار، بر روی روش هایی که برای کیفیت نرم‌افزار به کار برده می شود نظارت کامل و جامعی دارد.

نقش تضمین کیفیت در بهبود عملکرد نرم‌افزارها


تضمین کیفیت در بهبود عملکرد نقش مهمی دارد. هدف از تضمین کیفیت جلوگیری از نقص، قبل از بروز آن از طریق طراحی فرآیند است. کنترل کیفیت عملکردی واکنشی دارد و برای شناسایی نقص، پس از وقوع استفاده می شود.

تضمین کیفیت شامل طراحی فرآیندها، مانند مستندسازی روش های استاندارد عملیاتی SOPs است. هربار که فرآیندها دنبال می‌شوند، باید به یک محصول ایمن و کاربردی ختم شوند. کنترل کیفیت شامل آزمایش محصولات برای اطمینان از این است که با استانداردهای ایمنی مطابقت داشته باشند. اگر آزمایش کنترل کیفیت، مشکلات کیفیتی را کشف کند، باید منجر به اقدامات واکنشی شده تا قبل از توزیع محصول، مشکلات آن برطرف شود.

در حالت ایده آل، مسائل مربوط به کنترل کیفیت باید شرایط تضمین کیفیت را نیز بررسی کند. نتایج آزمایش هایی که انطباق لازم را ندارند باید منجر به اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه شود تا علت اصلی مشکلات کیفیتی حل شده و فرآیندهای لازم برای بهبود سیستم تعیین شود.

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت
تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت

راهکارها و روش‌های تضمین کیفیت


استفاده از تکنیک‌های تست و ارزیابی مداوم

تست و ارزیابی مدام نقش بسیار مهمی در تضمین کیفیت در صنعت نرم افزار دارد. از راهکارها و روش های تضمین کیفیت می توان به تکنیک های عنوان شده در زیر اشاره نمود:

  1. مستندات
  2. ممیزی ها
  3. مدیریت تامین کننده
  4. آموزش پرسنل
  5. کنترل تغییرات
  6. فرآیندهای تحقیق
  7. فرآیندهای مربوط به کنترل کیفیت
  8. بازرسی دسته ای
  9. نمونه برداری از محصول
  10. تست های اعتبار سنجی
  11. تست های آزمایشگاهی

شرکت برنامه نویسان نو اندیش پاسارگاد با استفاده از نیروهای متخصص در برنامه نویسی با تهیه نرم افزار مدیریت کنترل کیفیت می تواند به شرکت شما در پیش برد سریع تر اهداف خود کمک کنند.

پیاده‌سازی استانداردهای بین‌المللی در فرآیند تضمین کیفیت

سیستم های کنترل تضمین کیفیت روش ها و رویه هایی هستند که برای حفاظت از استانداردهای کیفیت استفاده می شوند. سیستم های تضمین کیفیت جهت مدیریت کیفی، ممکن است فعالیت های مختلفی را برای اطمینان از این که ورودی ها به طور مداوم ایمن و موثر هستند، مانند حسابرسی از تامین کنندگان و نمونه گیری دسته ای مواد خام، تعیین کنند.

نتیجه فعالیت های تضمین کیفیت، راهنمایی برای ایجاد محصولاتی با کیفیت بالا هستند که شامل تعریف و پیاده سازی استانداردهایی برای طراحی، ساخت، بسته بندی، توزیع، بازاریابی و فروش محصول است. کنترل کیفیت شامل تایید محصولات، پس از تولید و قبل از توزیع آن یا تایید ایمنی و کارایی است.

پیاده سازی استاندارها بین‌المللی در فرآیند تضمین کیفیت دارای نقش و ویژگی های مهمی همچون موارد زیر می باشد:

  1. جلوگیری از بروز نقص در محصول
  2. بازرسی، بررسی سریع و دقیق همتایان قابل تحویل و فرایند تست نرم‌افزار
  3. تضمین کیفیت برای مشتریان و سایر ذی‌نفعان
  4. افزایش سود سازمان
  5. کاهش ضایعات و افزایش بهره‌وری کارکنان

تأثیرات مثبت تضمین کیفیت


ارتقاء رضایت مشتریان و افزایش اعتماد به نرم‌افزارها

در تضمین کیفیت فعالیت های تضمین کیفیت توسط یک تیم کامل انجام می‌گردد. هر عضو از سازمان مسئول فعالیت های تضمین کیفیت با پیروی کردن از دستورات و راهنماهای استاندارد است. فعالیت های تضمین کیفی شامل استانداردهایی برای آموزش، سندسازی و بررسی عملکرد نیروی کار و در نتیجه ارتقاء رضایت مشتریان و افزایش اعتماد به نرم‌افزارها است.

کنترل کیفی به طور کلی به عهده پرسنل خاصی در سازمان است که وظایف آن‌ها پیروی از استانداردها برای تست محصول می باشد. کارکنان کنترل کیفی برای کنترل کیفی از استانداردها پیروی کرده و نتایج را براساس پروسه های استاندارد برای آزمایش محصول و فرآیند اعتبارسنجی، مستندسازی می کنند. تمام این کنترل ها و نظارت ها و همچنین جمع آوری و هماهنگ کردن معیارها موجب می گردد تا مشکلات حل گردند و در نتیجه رضایت مشتریان جلب شود و اعتماد آنها به نرم افزار افزایش پیدا کند.

کاهش هزینه‌ها و زمان‌بندی‌های ناپایدار در توسعه نرم‌افزارها

با تضمین کیفیت در تولید نرم افزار از ابتدا چالش ها و ریسک ها و نقط ضعف و قوت به خوبی شناخته می شوند و درک نیازهای مشتریان و سیستم به خوبی انجام می گردد. در نتیجه محصولی باکیفیت تولید می شود که این امر موجب کاهش هزینه ها می‌گردد.

تضمین کیفیت شامل ایجاد استانداردها و فرآیندهایی برای ایجاد یک روند ایمن و موثر است. فعالیت های کنترل کیفی در واقع محصول را برای فروش معتبر می سازد.

بهترین استفاده از آن‌ها در صنعت، استفاده به صورت حلقه است. از کنترل کیفی برای اطلاع دادن به تضمین کیفی استفاده می شود. هنگامی که عدم تطابق کشف می شود، این که توسط تضمین کیفی مشخص شود محل خرابی کجاست و استانداردهای قوی تری ایجاد کند، اهمیت بالایی دارد.

اهمیت تضمین کیفیت در ارتقاء کارایی و کاربردپذیری نرم‌افزارها


همانطور که در بالا اشاره کردیم تضمین کیفیت در کاربردپذیری نرم افزارها اهمیت بسیار زیادی دارد. با تضمین کیفیت تحلیل و گزارش دهی فرایند تولید نرم افزار به خوبی و دقیق صورت می گیرد.

تضمین کیفیت موجب می گردد که اهداف تعیین شده به خوبی در مسیر خود پیش روند و در نتیجه سهولت استفاده و رضایت کاربران را در بردارد.

ضرورت اجرای مدیریت کیفیت جهت بهبود فرآیند توسعه نرم‌افزارها


ضرورت اجرای مدیریت کیفیت موجب می گردد تا از نظم و انضباط توسعه نرم افزار به خوبی آگاهی پیدا کنیم و بدین صورت به روش موثری اقدام نماییم. استفاده از تضمین کیفیت و مدیریت کسب و کار می تواند بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان بیاورد. این اقدام ها می توانند فرآیندهای تضمین و کنترل کیفی را از طریق کنترل و آموزش اسناد، مدیریت و رسیدگی به شکایات در طول چرخه عمر محصول را باهم ادغام کرده و برای بهبود شرایط به کار ببرند.

توجه به استفاده از ابزارها و روش‌های مدیریت کیفیت


ابزارها و روش هایی که برای مدیریت کیفیت به کار می روند نتایج مثمر ثمری را به دنبال دارند. توجه به استفاده از این روش ها برای مدیریت کیفیت موجب می گردد تا از اتلاف وقت و منابع به خوبی جلوگیری شود و همچنین نقاط قوت و ضعف در توسعه و فرایند تولید نرم افزار به راحتی مشخص گردد.

آموزش و آگاهی‌بخشی در زمینه تضمین کیفیت به توسعه‌دهندگان نرم‌افزار


تضمین کیفیت در جهت توسعه نرم افزار موجب برنامه ریزی، کنترل و بهبود هر چه بهتر کیفیت می گردد. آموزش و آگاهی ‌بخشی در زمینه تضمین کیفیت به توسعه ‌دهندگان نرم‌ افزار این امکان را می دهد تا در رابطه با فعالیت های همسو و هماهنگ شده تمرکز داشته باشند و بهره وری تمام وظایف مرتبط را به خوبی بالا ببرند. همچنین آموزش تضمین کیفیت سبب می شود تا توسعه دهندگان به خوبی بدانند تا به دنبال چه چیزی هستند و برای اهداف خود اقدامات لازم را انجام دهند. تضمین کیفی و کنترل کیفی در کنار هم اهمیت دارند، استفاده از نرم افزار تضمین کیفیت و نرم افزار مدیریت کسب و کار می تواند بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان بیاورد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

با امتیاز دهی به ما در ارائه مقاله بهتر کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا